O káve

Čo je to Káva?

Káva je semiačko ovocia vypestované kávovníkom, podobné čerešni, ktoré je zvyčajne rozdelené na dve časti.

Zloženie:

  • šupka
  • dužina
  • glej
  • pergamen
  • voda
  • zelená káva – kôstky

Začiatky kultúry kávy v arabských krajinách siahajú do 14. storočia, ale pitie kávy sa v Európe udomácnilo až v 19. storočí. Káva sa pripravuje ako zmes pražených mletých semien rôznych druhov kávovníka. Pre kávové zmesi sa používajú dva základné druhy kávy:

  • káva Arabica  — semená kávovníka arabského,
  • káva Robusta — semená kávovníka robusta.
Miesto: tropické oblasti pozdĺž rovníka
Klíma: premenlivé suché a vlhké počasie, bez chladu a mrazu
Teplota: medzi 15° C až 25° C, teplota vzduchu nesmie klesnúť nikdy pod 12° C
Nadmorská výška: od 200 m do 1800 m (Arabica od 600 m do 1800 m, Robusta od 200 m do 800 m)
Svetová produkcia: 7 miliónov ton ročne, z toho Arabica tvorí 75%  a Robusta 25%
 
 

Charakteristika kávy ARABICA:

  • menej horká chuť
  • viac aromatickejšia
  • oválny tvar
  • obsah kofeinu: 0,8 -1,5 %
  • obsah tuku: 18 %
  • obsah cukru: 8 %

 Charakteristika kávy ROBUSTA:

  • horká chuť
  • okrúhly tvar, výraznejšie telo
  • obsah kofeinu: 1,7 – 4,0 %
  • obsah tuku: 8 – 9 %
  • obsah cukru:  5 %

Možnosti zberu a spracovania: 

  • ručný zber
  • stripping
  • mechanický zber

Spracovanie:

  • suché (naturálne spracovanie) ,
  • mokré (premyté spracovanie)